Loop je vast in je (creatieve) proces?

De kleur oranje brengt je weer in beweging !

Loop jij wel eens vast in je “creatie” proces ? 

Misschien herken je dit wel?
Soms ben je lekker bezig, en dan loop je ineens vast.

Je weet eigenlijk niet meer wat je aan het doen bent, het voelt niet meer goed.

Je vind het niet mooi, niet bijzonder, het zal toch nooit lukken, enz.

Wat doe jij als je op zo’n punt beland?

T

Vaak als we vastlopen, zijn er 2 manieren hoe we ermee omgaan. Een beetje afhankelijk van je karakter.

  1. We gaan harder werken, hup de strijd aan het gaat ons lukken we geven niet op, en dat kost vaak eindeloos veel energie.
  2. Of we zijn het beu, we weten niet hoe verder en geven het op.

Hoe dan ook. Beide manier helpen ons niet echt verder.

Wat helpt dan wel?

De energie van de kleur oranje inspireert ons hierin..

De kleur oranje staat voor :

T

Speelsheid,

Plezier,

Nieuwsgierigheid,

Onderzoeken,

Controle loslaten,

Genieten,

En ook genieten van imperfectie,

Vrijuit bewegen,

Gewoon even lekker gek doen,

En net even anders…

Out of the box

T

Deze dingen zijn heel waardevol in een creatieproces. Vaak als we te serieus worden, en alles onder controle of perfect willen hebben, dan verliezen we ons plezier in wat we doen en dan lopen we vast. Om jouw creatieve flow lekker te laten stromen is het belangrijk en waardevol om even afstand te nemen en te genieten van het proces zelf i.p.v. bezig te zijn met het resultaat.

T

En daarna als je los bent van waar je op vast liep. Opnieuw in beweging te komen vanuit een positieve flow en een frisse blik.

Laat de controle even los, en begin lekker even vanuit een nieuw perspectief opnieuw!

T

Dus mocht je even niet meer weten hoe verder.. laat dan de boel eens even lekker los.. Gooi je papieren, je stofjes, of waar je ook mee bezig bent even lekker even door elkaar heen, neem even afstand, kom terug in het hier en nu. Ga even lekker naar buiten, of ga gewoon iets anders doen.

En als je voelt als je helemaal los bent gekomen, dan bekijk je alles opnieuw vanuit een nieuwsgierige frisse blik, alsof je hetgeen wat je aan het maken bent voor het eerst ziet. En dan begin je gewoon met datgene wat op dat moment met jou positief resoneert,  waar wordt je blij van / wat voelt goed en vanuit daar begin je lekker mee. Je zult merken dat alles dan weer lekker in de flow komt.

Alles wat niet goed voelt, dat laat je los; dat mag weg. Of je gebruikt het op een later moment.

T

Denk ook gewoon even niet meer aan het resultaat. Vertrouw er gewoon op dat dit vanzelf wel goed zal komen, en dat dit resultaat misschien wel iets anders kan zijn/worden, dan je vooraf had gedacht. Het is ooh zo leuk om je te laten verrassen door het resultaat, dat is vaak zo veel leuker als je zelf in eerste instantie had kunnen BE”DENKEN”.. Ons denken denkt dat zij het allemaal wel weet en dat ze de controle moet houden, maar ons gevoel, onze intuïtie weet zoveel meer, daar mogen en kunnen we op vertrouwen.

Loslaten van de perfectie !

Ik twijfelde of ik deze foto wel met jullie kon delen.. hij is namelijk alles behalve goed belicht, hij is gewoon genomen met mijn oude telefoon. Eigenlijk in eerste instantie alleen voor mezelf om me aan dit leuke creatiemoment te herinneren. En nu voelde het toch heel goed om hem met jullie te mogen delen…

T

Het thema in deze creatie was om de perfectie los te laten, en je gewoon over te geven aan het moment en wat er zich dan aandient of wat er al is.

Ik vind het heerlijk om op die manier te creëren, het geeft me altijd een intens gevoel van vrijheid. En door alles los te laten en je over te geven, merk je dat er nieuwe verrassende dingen zullen ontstaan.

T

Zoals in dit geval, brachten de scherven mij geluk 🙂

Ik had wat dingen uitgescheurd, en wat dingen bedacht, maar doordat mijn favoriete kaarshoudertje sneuvelde, bracht me dit tot een verrassend origineel resultaat.

Waarin ik in eerste instantie zelf mijn creatie nog wat wilde sturen, merkte ik dat het spelen met de scherven en de nieuwe vormen, me zoveel blijheid en speelsheid gaf. En hierin dus eigenlijk een heel tof en bijzonder werk ontstond.

T

En het maakt eigenlijk niet uit of je het mooi vind of niet. Maar dat je van het proces zelf geniet.

Wil jij w(m)eer genieten van jouw creatieve proces ?

 

Workshop: Oranje Kleurenkracht

Nog even een aantal tips op een rijtje :

tip 1

Even de boel loslaten en terug naar het hier en nu. Beluister deze meditatie

T

tip 2

Kom in beweging, doe even een fijne wandeling buiten. Of geniet lekker van een dansje !

Zet een muziekje op en beweeg alle vormen die je maar kunt bedenken, soms kan ook alles even helemaal vast gaan zitten in je lijf.. En dan is een fijn, gek dansje echt super fijn. En dan heb je daarna weer frisse energie om aan je werk te beginnen. Heb je wel zin een dansmoment, maar denk je dat ga ik thuis toch echt niet doen.. kom dan gezellig eens langs bij een dansmeditatie. Dit is een zachte manier waarin je weer leert ontdekken hoe jij weer in de flow kan raken.

T

tip 3

Draag meer oranje. Je zult het misschien niet direct geloven maar het dragen van kleur heeft echt impact op hoe je je voelt!

Kijk eens in je kast en trek eens die oranje trui of sokken aan.. en merk wat dit kleine dingetje al met je kan doen.

(Mocht je denken ik heb echt niets oranjes in huis, powertops oogvoorkleurenstijl heeft super leuke tops en shirts in alle kleuren van de regenboog, dus daar zit dan vast iets voor je bij)

T

tip 4

En tot slot: Don’t take yourself or your project to serious, because that seriously is not working 🙂

Laat de touwtjes een beetje vieren, wordt weer nieuwsgierig en heb plezier..

Have fun xx